17 Kasım 2012

Microsoft Yenilikleri ve Özellikleri


Yeni işletim sistemiyle kendini baştan aşağı yenileyen Microsoft,bu yenileşme sürecinde nasıl bir tepki topladı hiç bilmiyoruz.Bu yazımızda ise başlat topunun kaybolmasından tutun,olmayan ''Windows Media Center'ına kadar herşeyini incelediğimiz Windows 8'in kuytu köşelerde kalmış yenilikleri,özellikleri ve tabii ki yan Microsoft ürünleri hakkında kısa kısa bilgiler vereceğiz.






  • Internet Explorer 10


Internet Explorer 10 ile HTML5, Javascript ve CSS3 desteği üst seviyelere çıkarılıyor.Hatta bunu bu bağlantıyı kullanarak test edebilirsiniz. Microsoft'un önemli olarak değerlendirebileceğimiz bir hamlesi de Internet Explorer 10 tablet versiyonunun Flash desteği olmayışı. Adobe için kötü haber.

Başlıca Özellikleri:

-Daha geniş HTML5 ve CSS3 desteği
-F12 Geliştirici Aracı'nın güçlendirilerek Javascript performansının daha kolay incelenebilmesi
-SVG efekt desteği ile Photoshop benzeri efektlerin desteklenmesi
-W3C standartlarında yüksek performans
-IndexedDB özelliği ile Cookie ya da DOM'u kullanmadan verileri kaydedebilme özelliği
-ECMAScript 5 ( ES5 ) desteği



  • Visual Studio 2011




Microsoft geliştiricilerinin severek kullandığı Visual Studio'nun yeni versiyonu test sürümüyle yayınlandı. Visual Studio 2010'daki kararlı yapının sürdürüldüğü Visual Studio 2011'in test yayınından çıkacağı günü sabırsızlıkla bekliyor olacağız.

Başlıca Özellikleri:

-Metro style uygulama geliştirebilme
-Visual Studio 2010 projelerini Convert işlemi olmaksızın çalıştırabilme
-Solution Explorer ile kodlara direkt ulaşım
-Sık kullanılan dosyalara kolay erişim
-Çoklu monitör desteği
-Araçlarda arama desteği
-Daha fazla Javascript IntelliSense desteği
-HTML5 ve CSS3 IntelliSense desteği
-ECMAScript 5 desteği
-Asenkron programlama
-Kodlar arasında daha kolay gezinme ve arama




  • Asp.Net 4.5


Asp.Net 4.5 de görücüye çıktı.

Başlıca Özellikleri:

-HTTP Request ve Response işlemlerini Asenkron olarak okuyabilme
-Yeni ASP.NET Request Validation özellikleri
-XSS saldırılarına karşı yeni modül ( ANTI-XSS )
-Çalışma hızında %35'e varan artış


  • Asp.Net MVC 4
Visual Studio 11 Developer Preview ile Asp.Net MVC 4'ün Beta versiyonu yayınlandı.

Başlıca Özellikleri:

-Yeni ve güncellenmiş site şablonu
-Veri girişlerinde daha güçlü doğrulama
-Membership yapısında Facebook, Twitter ve Live servisleriyle giriş yapabilme özelliği
-Mobil cihazlara uygun kod yazabilme
-Maps desteği



  • Windows 8 Server & Windows Azure SDK 1.5

Windows 8 Server, devrimsel değişiklikler getirmese de bulut bilişime ( Cloud ) yönelik zenginlikler sunuyor olacak. Windows 8 Server ile birlikte gelen Server Manager sayesinde mevcut sunucuları ve durumlarını görebileceğiz. Windows 8 Server'ın birden fazla kullanıcı arayüzü seçeneği sunacağını da ekleyelim. Ayrıca bulut bilişime yönelik Windows Azure SDK 1.5 da görücüye çıktı.



  • SQL Server Code Name "Denali"

SQL Server 2008'in ardından 2011 sonbaharında Release olması beklenen SQL Server Code Name Denali hangi yeniliklerle geliyor?

Microsoft'un başarılı ürünlerinden Microsoft SQL Server, yakın bir zamanda teste açılan SQL Server Code Name Denali CTP3 ( Customer Technology Preview ) ile birlikte kod adı Denali olan yeni versiyonuna bir adım daha yaklaştı. SQL Server Code Name Denali ile önemli değişiklikler ve yenilikler bizi bekliyor...

-AlwaysOn

SQL Server AlwaysOn ile zaman kaybetmeden ve daha az giderle yüksek süreklilik sunan bir veritabanı sunucusu hedefleniyor. AlwaysOn ile sunucunun çeşitli problemlerle karşılaşıp hizmet veremedeği anların ( downtime ) en aza indirgenmesi ve verilerin güvenli bir ortamda saklanması sağlanacak. Tek başına bile SQL Server Code Name Denali'ye geçiş sebebi olabilecek bir yenilik olan Active Secondary özelliği ile bir veritabanının ikincil aktif yedeği oluşturulabiliyor, bunun sayesinde hem donanım giderlerinde azalma hem de iş gücü tasarrufu amaçlanıyor.

          performans


-Apollo

Apollo olarak adlandırılan proje ile SQL Server'da sorgulama işlemleri daha hızlı ( query ) yapılabilecek. Yeni bir indekseleme mekanizması olan Apollo sayesinde aynı sorgular eski SQL Server versiyonlarına göre 100 kata kadar daha hızlı çalışabilecek. Bununla birlikte yüksek performansla çalışması gereken Full-Text Search işlemleri daha da hızlanacak. Okuma/Yazma işlem hızı, verilerin %50-60 oranlarında sıkıştırılmasıyla daha da artacak. Sorgulama performansındaki artış raporlama işlemlerinin de süresini kısaltacak.

-Crescent

Crescent adı verilen proje ile SQL Server'a hakim olmayan ya da hiç bilmeyen kullanıcıların bir web uygulması aracılığıyla SQL Server veritabanını inceleyebilmesi sağlanıyor.

           cloud computing


-Bulut Bilişim ve İş Zekası

SQL Server Code Name Denali ile yerel sunucular üzerinde bulunan veritabanlarının kolayca ve kesintisiz olarak Cloud tabanlı uygulamalara ( bulut bilişim ) aktarılmasına olanak tanınıyor. SQL ServerCode Name Denali'ye getirilen yüksek görüntüleme ve raporlama yetenekleri ile iş zekası ( BI ) çözümlerinin daha kolay üretilmesi hedefleniyor.

-Junea

Microsoft'un Junea olarak adlandırdığı proje sayesinde geliştiricilere yönelik hazırlanan yeni araçlarla üretkenliğin optimizasyonu sağlanıyor.
SQL ServerCode Name Denali ile ilgili gelişmeleri bağlantısından takip edebilir ve deneme sürümünü indirip test edebilirsiniz.

0 Yorum:

Yorum Gönder